UpToDate

06-02-2019

Eindelijk weer een update

Eindelijk weer een update

Ik weet dat het alweer een poos geleden is maar hier is er dan weer één, een Up to Date berichtje. Nou ja berichtje dit wordt denk ik meer een bericht maar dat mag ook wel na z’n lange tijd. Het blijft altijd wat lastig om een bericht te plaatsten op de site. Je kan niet ff achter je pc springen en op het internet gaan. We hebben hier namelijk geen vast internet maar gebruiken gewoon onze telefoon en dan is het netwerk hier ook niet altijd even goed. Daar komt nog bij dat we geen onbeperkt internet hebben of een abonnement, nee alles gaat nog via prepaid.

December

Natuurlijk, zoals waarschijnlijk de meeste mensen hebben gedaan, hebben wij kerst gevierd en oud en nieuw. Toch is het dit jaar wat anders gegaan dan normaal. De reden hiervoor is dan ook een droevige reden. Op 1 December is Ma Sibani, een tante van Sicelo ( man van Tracey) en ook een soort van tante voor ons, overleden. De reden is niet helemaal zeker, maar het ziekenhuis denkt dat ze ziek is geworden door het water wat ze heeft gedronken uit de regenton. Daar zou een bepaalde bacterie in hebben kunnen zitten wat haar ziek heeft gemaakt. Haar dochter is er ook ziek van geworden en na een lange tijd in het ziekenhuis te hebben gelegen is zij er wel helemaal bovenop gekomen. 8 december hebben we haar begrafenis gehad. 5,8 en 11 december zijn ook de verjaardagen van Sicelo, Tracey en Samuël. Vanwege de begrafenis hebben Sicelo en Tracey hun verjaardag samen gevierd op 15 december die van Samuël wel gewoon op de 11e.  14 december was de jaarafsluiting van onze Pre-School en zoals elk jaar was het ook nu weer geweldig. De kinderen hebben allemaal leuke stukjes opgevoerd.  De jongste kinderen begonnen met een “babyshark” dansje en liedje. Alle kinderen hadden een eigengemaakte vin op hun rug en dansten de sterren van de hemel. De oudste kinderen hebben samen een hele goochelshow opgevoerd wat een zeer groot succes was. Ze wisten met elk trucje  het publiek te betrekken en sprakeloos en verwonderd te krijgen. Alle kinderen hebben gezamenlijk nog verscheidene liedjes gezongen zoals; hoofd, schouders, knie en teen waar wij als ouders ook leuk aan mee mochten doen, een kerstliedje en het liedje “Million Reasons” wat over dankbaarheid gaat. Nu gaan we dan naar 25 december. Met Kerst doen we normaal gesproken de eerste Kerstdag uitgebreid, samen met de mensen uit het dorp en dan op de tweede Kerstdag iets als team. Nu is het hier de traditie dat, na een begrafenis, er niet een feest wordt gehouden maar een paar weken van rouw. We zijn daarom op de eerste Kerstdag als team naar Cumberland, een natuurreservaat, gegaan en hebben daar samen kerst gevierd. Op de tweede Kerstdag zijn de vrouwen naar Gogo, de oude oma van de zoeloe familie,  toegegaan om met haar nog een kleine kerstviering te hebben. Oud en nieuw was ook echt heel gezellig en hebben we samen met het hele dorp, en wat dorpen om ons heen, genoten van het siervuurwerk dat we hadden gekocht. Er werd weer veel gejubeld en gejuicht dus ik denk dat de meeste mensen ervan genoten hebben.

Januari

Vanaf 15 December tot 4 februari hebben wij hier zomervakantie en alle gezinnen zijn apart een paar dagen naar een gastenhuis geweest in de buurt van Durban wat echt geweldig was. Hier onder een link van het mooie plekje.

https://www.wheretostay.co.za/the-cottage-at-4-montgomery-dr-self-catering-accommodation-winston-park-durban

Van 1 januari tot 15 januari hebben we ook Josafath, broertje van Marissa, bij ons op visite gehad. We hebben een hele goede tijd samen gehad en zijn hem dankbaar voor al zijn hulp. Samen hebben we de omheining kunnen plaatsen bij mijn ouders hun stuk grond. Dit was nog behoorlijk wat werk. Het is hier behoorlijk heuvelachtig en daarom moesten we behoorlijk veel uitgraven om de omheining mooi te laten lopen. De grond hier in Afrika  is ook niet echt heel zacht dus daar gaan altijd wel wat uurtjes inzitten. Daarnaast was deze zomer behoorlijk heet en ook de UV-index was gevaarlijk hoog, ongeveer tussen de 11 en 13 met temperaturen boven de 40 graden.  We hebben onze werktijden hierop moeten aanpassen.  Door deze hoge temperaturen hebben we besloten om het zwembad, die wij enkele jaren daarvoor als gift hadden gekregen,  nu toch maar echt neer te zetten. Het was er gewoon nog nooit van gekomen vooral omdat er ongeveer 4000 liter water in gaat. Nu hebben we wat meer grote regentonnen en die waren allemaal vol.  Het zwembad moest wel 100% waterpas staan en dat was nog niet zo makkelijk. We hadden al een stuk grond uitgezet waar het zwembad te plaatsen. Dit leek al redelijk waterpas dus met wat graven, ploegen, en harken nog iets vlakker gemaakt en daarna het zwembad geplaatst en gevuld. Toen kwamen we erachter dat het blijkbaar nog niet helemaal waterpas was want het zwembad ging helemaal scheef hangen. De dag erna hebben we het zwembad weer leeggepompt en weggehaald om het weer opnieuw vlak te maken. Het is een stuk van ongeveer 10m2 en het hoogteverschil van het ene punt naar het andere punt was veel meer dan ik had verwacht. Op dit kleine stukje, wat al redelijk vlak leek, moesten we toch nog 40cm grond aanbrengen om het vlak te krijgen. Na weer een lange tijd van graven, ploegen en harken hebben we het nu wel 100% vlak. Het zwembad teruggeplaatst en met het hele team de randen omhooggehouden terwijl we het bad vol lieten lopen. Yes, nu staat het zwembad zoals het hoort,  mooi recht en strak. De kinderen hebben er al volop van genoten en natuurlijk de volwassen ook. Het is heerlijk om nu met de hete dagen even te kunnen afkoelen in het zwembad. We hebben de elektriciteit in het gastenhuisje bij ons opnieuw aangesloten zodat het nu zijn eigen meter heeft en de moestuin weer onderhanden gehad en vol geplant.

 

Tot slot 4 februari zijn de bouwers gearriveerd die voor ons het weeshuis gaan pleisteren en in de 2 dagen dat ze hier nu zijn hebben ze al ontzettend veel gedaan en we kunnen haast niet wachten tot ze alles klaar hebben.

Nou genoeg leesmateriaal en hopelijk tot snel voor mijn volgende Up to Date